Czas na dynię
Dynia staje się coraz popularniejszym składnikiem w naszej kuchni, ponieważ jest niskokaloryczna oraz bogata w witaminy i minerały. Dzisiaj proponuję przygotować ją wraz z innymi jesiennymi warzywami w formie zapiekanki. Składniki: Składniki do sporządzenia marynaty: Ziemniaki, marchewkę obrać i obgotować w całości około 10 minut. Następnie pokroić wraz z pozostałymi warzywami (dynią i cukinią) w dużą kostkę. Wszystko zamarynować. Grzyby podsmażyć z cebulką. Całość połączyć i wyłożyć do brytfanki przekładając startym uprzednio żółtym serem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać do momentu aż dynia będzie miękka. W trakcie pieczenia należy przygotować śmietanę połączoną z surowym jajkiem, doprawioną do smaku. Ja prócz soli i pieprzu dodałam czosnek oraz curry. Gdy dynia zmięknie, wyciągamy na chwilę brytfankę z piekarnika i polewamy warzywa śmietaną. Dodatkowo można posypać po wierzchu serem. Danie jest proste w przygotowaniu. Dzięki takim przyprawom jak curry i pieprz cayenne jest bardzo aromatyczne. Jednym słowem – bogactwo smaków i kolorów. Proporcje składników dobieramy wedle uznania. U mnie motywem przewodnim byłą dynia. Prócz ciekawego i bogatego smaku dynię warto jeść również ze względu na jej wartości odżywcze: jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal) oraz bogata w witaminy i minerały. Dynia zawiera dużo B-karotenu (426 μg witaminy A w 100 g – co stanowi połowę dziennego zapotrzebowania u dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg – ok. 10% dziennego zapotrzebowania). Dodatkowo jest zupełnie pozbawiona sodu. Ponad to wspomaga odchudzanie. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Dynia ma dość wysoki indeks glikemiczny (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. |