Proponuję dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów:
Fasolka szparagowa z ciecierzycą, pieczarkami i zielonym pesto. Bogactwo smaków, ale przede wszystkim bogactwo białka i żelaza.
Składniki:
— ½ kilograma pieczarek
— 1 puszka ciecierzycy
— 1 paczka mrożonej zielonej fasolki szparagowej
— 1 słoik zielonego pesto
— sól i pieprz do smaku.

Pieczarki proponuję zakupić nie za duże. Obrane ze skórki pokroić w ćwiartki. Wrzucić do rondla na niewielką ilość rozgrzanego oleju. Najpierw poddusić a potem lekko podsmażyć. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie dorzucić mrożona fasolkę szparagową. Zblanszować ją. Do całości dodać 3–4 łyżeczki zielonego pesto. Następnie dodać wcześniej odsączoną ciecierzycę.
Można podawać z ryżem. Ja lubię ryż jaśminowy. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Nie trzeba go solić.
Dla pożeraczy mięsa można podać jako dodatek np. do piersi z kurczaka.
Pierś z kurczaka lekko rozklepać tłuczkiem. Położyć na rozgrzaną patelnię, obsmażyć delikatnie z dwóch stron aby pory zamknęły się. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Następnie posmarować pierś pastą chili, posypać curry oraz oregano. Przerzucić pierś na drugą stronę i polać sosem rybnym. Po chwili odwrócić pierś ponownie. Sos rybny doskonale komponuje się z białym mięsem. Świetnie zastępuje sól.
Uwielbiam to danie. Jest proste, szybkie, smaczne i sycące.
Zawiera spora dawkę białka, tak bardzo potrzebnego do budowy masy mięśniowej. Jeżeli nie jesteś wegetarianinem proponuję połączyć to danie z mięsem. Dzięki temu danie będzie pełnowartościowe, czyli bogate w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania aminokwasy występuje zarówno w produktach roślinnych jak i w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Ponad to produkty strączkowe są bogate w kwas foliowy oraz żelazo.
Kwas foliowy – poprawia samopoczucie, przyspiesza trawienie, uczestniczy w procesie tworzenia białych krwinek dzięki czemu poprawia naszą odporność. W tandemie z żelazem zapobiega niedokrwistości.
Żelazo — poprawia samopoczucie, podnosi odporność, podnosi możliwości wysiłkowe oraz usprawnia termoregulację organizmu. Zawarte w warzywach strączkowych występuje w formie niehemowej czyli słabiej przyswajalnej. Należy zatem pamiętać o łączeniu go z produktami, które potrafią znacznie zwiększyć jego biodostępność. Tymi produktami są między innymi :mięso, ryby, owoce warzywa, ocet balsamiczny. W produktach mięsnych żelazo występuje w formie hemowej – łatwo przyswajalnej dla naszego organizmu.
Ciekawostka dla Pań:
Spożywanie białka poprawia wygląd skóry, zwłaszcza twarzy. Dzięki czemu dłużej zachowujemy młodość.
Fotografia — Rafał Trafarski
Podobne
|